Rasinformatie/breed information

Kalle v.d. Stommeerpolder (vader van Quinty)


Bron: https://www.jagersvereniging.nl/jagen/jachthonden/grote-munsterlander/ 

De Grote Münsterlander behoort tot de langharige Duitse Staande Honden. Staande honden verrichten hun werk voordat er geschoten wordt door het veld met grote slagen af te zoeken, ook wel revieren genoemd. Zodra ze wild ruiken staan ze stil en wijzen ze het aan. Met dit ‘voorstaan’ vertellen ze de jager waar het wild zit. De continentale staande honden, waarvan de Grote Münsterlander er een is, moeten behalve voorstaan ook het geschoten wild terug naar de (voor)jager brengen. Om veldverontrusting te voorkomen, is het belangrijk dat staande honden niet op eigen initiatief achter wild aangaan. Als het wild opgaat en ook als de jager zijn geweer hanteert, moet de staande hond wachten totdat de opdracht tot apport is gegeven.

Grote Münsterlanders hebben een goede neus en zijn spoorvast en worden daarom ook ingezet voor de nazoek op grofwild. De Grote Münsterlander is een krachtige, levendige hond die dankzij zijn vacht en moedige houding uitstekend geschikt is voor de jacht in verschillende terreinen, zoals bos, kreupelhout, moeras, weiland en akkers. Het zijn echte allrounders die zowel voor als na het schot ingezet kunnen worden.

Kenmerken

Afmetingen

Reuen hebben een schouderhoogte tussen de 60 en 65 cm, teven meten tussen de 58 en 63 cm.

Beharing

De vacht is langharig, dicht en sluik, zonder te krullen of open te staan. Het haar is langer aan de oren, aan de achterzijde van de benen en aan de staart (‘vlag’). Deze honden hebben relatief weinig vachtverzorging nodig. Borstel en kam de hond regelmatig en kijk de gehoorgang zo nu en dan na op vuil.

Kleur

Wit met zwarte platen en stippen, of zwart-schimmel. Het hoofd is altijd zwart, eventueel met een witte snuit of bles.

Algemene karaktereigenschappen

Grote Münsterlanders zijn vrolijke en dappere honden die snel leren en graag werken. Ze zijn vrij hard voor zichzelf, moedig en beschikken over een groot uithoudingsvermogen. De hond past zich probleemloos aan verschillende werkterreinen aan.

Rasspecifieke problemen

Heupdysplasie en erfelijke oogafwijkingen zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen binnen dit ras. Het fokbeleid van de rasvereniging stelt dat ouderdieren waarmee gefokt wordt op beide punten onderzocht moeten zijn. Het onderzoek naar erfelijke oogafwijkingen moet voor het zesde levensjaar worden herhaald. Andere (erfelijke) gezondheidsproblemen doen zich niet of nauwelijks voor.

Raskeuze

Als hij voldoende beweging en aandacht krijgt, kan de Grote Münsterlander uitstekend als huishond gehouden worden. Het zijn aangename honden om binnenshuis te houden, maar ze kunnen ook goed aarden in een kennel buitenshuis, mits u ze daaraan heeft laten wennen.

Sociale omgang (andere huisdieren/ kinderen)

Meestal gaan honden van dit ras goed om met andere honden en andere huisdieren, zeker als u ze van jongsaf aan heeft gesocialiseerd. De meeste zijn geduldig en tolerant met kinderen.

Hanteerbaarheid / trainen & opvoeden

Grote Münsterlanders zijn slimme honden met veel eigen initiatief. Ze vinden snel oplossingen voor problemen die ze tijdens de jacht tegenkomen. Deze honden hebben beslist een dosis hersengymnastiek nodig, zeker als ze nog jong zijn. Leer de hond genoeg nieuwe dingen, dan krijgt u er een rustige en stabiele hond voor terug. Als ze gezond zijn, kunnen honden van dit ras tot op hoge leeftijd hun werk verrichten.

Beweging / woonomgeving

Honden van dit ras hebben veel beweging nodig en zwemmen graag. Meelopen naast de fiets is, mits hij oud genoeg is, heel goed voor de hond. Dat kost u ongeveer een uur per dag. Geef de hond daarnaast ongeveer 20 minuten per dag mentale uitdagingen in de vorm van trainen en/of het aanleren van nieuwe dingen.

Zeker na een dag jagen, of na een wandeling in het bos, is een eigen plek in een ren of bijkeuken/garage ideaal om de hond op te laten drogen en het vuil uit de vacht te laten ‘vallen’. Dit kan irritatie over vuil in huis voorkomen.

Waakzaamheid / houding naar onbekenden

Grote Münsterlanders zijn beslist waaks. Het eigen terrein wordt verdedigd tegen onbekenden als de baas er niet is.

Generalist of specialist / voor welk type jacht het meest geschikt

Grote Münsterlanders zijn generalisten: veelzijdig inzetbare jachthonden. Ze hebben een redelijk vlotte zoekwijze en staan het wild vast voor. Honden van dit ras zijn goede apporteurs, zowel op het land als uit het water. Daarnaast worden deze honden vaak succesvol ingezet op de nazoek van grofwild. Grote Münsterlanders volgen een spoor van aangeschoten wild vasthoudend en zijn niet snel van iets onder de indruk: het stellen van roodwild gaat ze over het algemeen goed af.

‘Will to please’ / graag willen werken

Deze passievolle en schrandere honden willen graag voor u aan de slag.

Karakter baas voor dit ras

Honden van dit ras zijn beslist geen ‘doetjes’ en hebben een baas nodig die consequent en doortastend te werk gaat, zonder hard te zijn. Grote Münsterlanders willen graag samen met de baas aan de slag. Als u kiest voor dit ras, kiest u voor een actieve hond met veel zelfstandigheid.

Bloedlijnen / jachtpassie

Er is geen verschil tussen show- en werklijnen binnen dit ras. In Nederland geregistreerde ouderdieren moeten in het bezit zijn van een certificaat waaruit blijkt dat ze met goed gevolg een werkgeschiktheidstest hebben afgelegd waarin zowel apporteren als schotvastheid zijn opgenomen. Bepaal of het type hond en de bouw van het dier bij uw jachtmogelijkheden passen.

Rasvereniging

Nederlandse Grote Münsterlander Vereniging

http://www.grotemunsterlander.nl

De vereniging organiseert jaarlijks een veldwerktraining en twee keer per jaar een aanlegproef met daaraan gekoppeld een jonge hondendag, waar de aanleg van de (jonge) honden wordt beoordeeld. Binnen de vereniging is er een aantal voorjagers dat eigenaren van pups op weg helpt met de opleiding tot gebruikshond. Zij organiseren ook speciale jeugdgroepen, waar de jonge honden naast socialisering en gehoorzaamheid ook de beginselen van het apporteren leren.